Zmiana cen oraz rozwiązania proekologiczne wpłynęły na bezpłatny poczęstunek

inforail
10.03.2020 13:45
0 Komentarzy

Jakiś czas temu wmediach pojawiała się informacja o zmianie w ofercie bezpłatnego poczęstunku wpociągach PKP Intercity kategorii EIC i EIP.

Ministerstwo Infrastruktury wyjaśnia dlaczego tak się stało.Jak podał, w odpowiedzi na interpelację posła Wiesława Szczepańskiego,wiceminister Andrzej Bittel zmiana formy bezpłatnego poczęstunku jestnastępstwem zawarcia nowej umowy handlowej ze spółką WARS S.A. na obsługęgastronomiczną na pokładach wybranych pociągów uruchamianych przez Spółkę PKPIntercity S.A., która obowiązuje od dnia 1 lutego 2020 r. Aktualizacjainformacji o elementach składowych poczęstunków została zamieszczona na stronieinternetowej PKP IC.

Zgodnie z ww. umową osoby podróżujące:

– pierwszą klasą pociągów EIP – otrzymują bezpłatnie dowyboru dwa napoje: ciepły (kawę z ekspresu lub herbatę) oraz zimny (wodę, sokalbo napój typu cola),

– pierwszą klasą pociągów EIC – otrzymają bezpłatnie dowyboru jeden napój: ciepły (kawę z ekspresu lub herbatę) lub zimny (wodę lubsok),

– drugą klasą pociągów EIP i EIC – otrzymają darmowy napój wpostaci wody gazowanej lub niegazowanej.

Jednocześnie pasażerowie pociągów kategorii EIP oraz EIC mogąskorzystać z szerokiej oferty gastronomicznej dostępnej w wagonachrestauracyjnych, która obejmuje zarówno ciepłe, jak i zimne napoje oraz ciepłei zimne przekąski, czy też dostępne na stałe propozycje obiadowe oraz pozycje zsezonowego menu WARS.

Umowa na obsługę gastronomiczną obejmuje szereg świadczeń, wtym m.in.:

– obsługę pasażerów w wagonach restauracyjnych,

– dystrybucję darmowych poczęstunków dla pasażerów,

– dystrybucję poczęstunków dla pasażerów w sytuacjach awaryjnych(np. w przypadku opóźnień wynikających ze zdarzeń losowych).

Przedmiotowa umowa na świadczenie usługi gastronomicznej napokładzie pociągów PKP IC, zawierana jest na okres jednego roku, co umożliwiapo jej upływie aktualizację m.in. zakresu poszczególnych usług i ich cen,uwzględniając aktualne warunki rynkowe, czy zmiany w zakresie stosowanychrozwiązań. Zmiana formy wydawania poczęstunków była konieczna z uwagi m.in. nazmianę cen jednostkowych poszczególnych usług oraz wprowadzenie rozwiązańproekologicznych. Nowa umowa wprowadza od połowy 2020 r. nowe standardyproekologiczne polegające na wymianie naczyń (kubków z pokrywkami, mieszadełek)stosowanych w poczęstunkach dla podróżnych na biodegradowalne. Warto zaznaczyć,że PKP IC na bieżąco bada rynek pod kątem dostępności różnych rozwiązańfunkcjonalnych oraz ekologicznych możliwych do zastosowania w wagonachgastronomicznych i sukcesywnie wprowadza je do oferty. W rezultacie, w wagonachgastronomicznych w pociągach kategorii EIP, EIC oraz IC (w składach zespolonychED-160 i ED-161) posiłki serwowane są w naczyniach wielokrotnego użytku(porcelanowe talerze oraz metalowe sztućce), natomiast w ofercie „na wynos” (dospożycia poza wagonem gastronomicznym) posiłki wydawane są w pojemnikachwykonanych z trzciny cukrowej. Ponadto w wagonach gastronomicznych zostaławprowadzona możliwość zakupu napojów gorących do własnych kubków podróżnych.

Jednocześnie Andrzej Bittel podkreślił, że wydawany darmowypoczęstunek stanowi usługę dodatkową świadczoną przez PKP IC i nie będącaskładową ceny biletu. W związku z tym zmiana elementów darmowego poczęstunkunie stanowi zmiany zakresu uprawnień Podróżnego wynikających z umowy przewozu wrozumieniu Regulaminu Przewozu, Osób i Zwierząt przez Spółkę PKP IC. Podkreślaniawymaga fakt, że kolejowe przewozy pasażerskie pociągami PKP IC kategorii EIP iEIC (z wyjątkiem pociągów międzynarodowych do Wiednia, tj. „Sobieski”i „Polonia”) realizowane są przez PKP IC w ramach samodzielnejdziałalności komercyjnej Spółki – na własny rachunek oraz ryzyko, a co za tym idzieminister właściwy do spraw transportu nie ma możliwości wpływu na sposób izakres ich wykonywania.  


Komentarze